logo fitsite
   beweging    voeding    gezondheid   agenda

Beweging en sport

Eet je fit

Hoe fit je je voelt, kun je behalve door beweging en sport ook beïnvloeden door je voeding. Daarbij is het natuurlijk zowel van belang wat je eet als hoeveel je eet.


Gezonde voeding

Wat is gezonde voeding? logo fitsite Daarover valt lang te discussiëren, want hierbij spelen heel wat factoren een rol, maar één ding staat vast: in Nederland gaan we voor een gezonde voeding uit van de Schijf van Vijf. Deze werd al ‘bedacht’ in 1953, in 1981 vervangen door de Maaltijdschijf en later door de Voedingswijzer, maar is sinds 2004 weer terug van weggeweest. De inhoud wordt regelmatig aangepast aan de laatste wetenschappelijke inzichten. Dat is voor het laatst gebeurd in maart 2016. De Schijf van Vijf staat volgens het Voedingscentrum voor een optimale combinatie van voedingsmiddelen die vanuit wetenschappelijke onderbouwing gezondheidswinst opleveren én voorzien in de energie- en voedingsstoffenbehoefte.


Gezond gewicht

Voor een gezond gewicht zijn de marges ruim. Dat is maar goed ook, want anders zou iedereen dagelijks op de weegschaal moeten gaan staan. Belangrijk is dat je je fit voelt bij het gewicht dat je hebt. Of dat wat meer of wat minder is, verschilt van mens tot mens. En als je niet tevreden bent met je gewicht, kun je daar in de meeste gevallen zelf iets aan veranderen. In principe is het simpel: eet je meer dan je nodig hebt, dan wordt je zwaarder – en eet je minder dan je nodig hebt, dan val je af.


BMI of QI

Quetelet

Een hulpmiddel dat een indicatie geeft of je een gezond gewicht hebt, is de body mass index (BMI) of queteletindex (QI). De queteletindex is genoemd naar de Belgische statisticus L.A.J Quetelet (1796-1874). Je kunt deze berekenen door je lichaamsgewicht in kg te delen door het kwadraat van je lengte in m. Als je geen zin hebt om te rekenen, kun je je ook een indruk vormen aan de hand van de afbeelding hiernaast.
Zoals aangegeven, geeft deze index alleen een indicatie. Of iemand wel of niet een gezond gewicht heeft, is ook afhankelijk van factoren als leeftijd, lichaamsbouw en verhouding tussen vet- en spiermassa.Copyright © www.fitsite.nl